Katselin juuri 7.11. ollutta Tupakka ja terveyden edistäminen- luentoa videotallenteelta ja jäin kaipaamaan aiheeseen syvempää terveyden edistämisnäkökulmaa. Luentohan sisälsi paljon hyvää perustietoa ja varmasti kaikille on selvää se, että tupakointi on varmasti suurin yksittäinen terveysriski ja myös keskeinen syy väestöryhmien välisiin terveyseroihin Suomessa, mutta...

Mielestäni luennolla jäi käsittelemättä kokonaan terveyden edistämisosuus nimenomaan siltä kannalta, miten Suomessa esimerkiksi tupakkapolitiikalla on pyritty vaikuttamaan tupakan ja tupakkatuotteiden saantiin jne. Suomessahan on varsin tiukka tupakkalainsäädäntö, jonka tarkoituksena on ehkäistä tupakkatuotteiden käytön aloittamista, edistää niiden lopettamista ja suojella väestöä tupakansavulle altistumiselta. Tupakkalaki sisältää säännöksiä ja rajoituksia mm. myyntiluvista, myynti- ja maahantuontirajoituksista, mainonnasta jne. Lisäksi se määrittää myös eri toimijoiden tehtäviä tupakoinnista terveyden edistämisen näkökulmasta.

Olisin siis kaivannut eri toimijoiden (EU, hallitus, eduskunta, Sosiaali- ja terveysministeriö (+muut ministeriöt), Valvira, THL, kunnat, perusterveydenhuolto jne.) roolin esiin tuomista terveyden edistämisen näkökulmasta. Nyt luento antoi mielestäni melko kapean kuvan opiskelijoille terveyden edistämisestä, kun puhutaan tupakoinnista.

Mira T.