Pohdiskelen Martin luennon pohjalta, millainen on hyvä esimies terveyden edistämisen näkökulmasta. Tätä on mielenkiintoista pohtia, kun oma esimeheni on jäämässä ensi viikolla äitiyslomalle ja uusi sijainen aloittaa tiimimme vetäjänä. Työskentelen työturvallisuusinsinöörinä kansainvälisen yrityksen pääkonttorilla.

Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista työelämässä on molemminpuolinen luottamus esimiehen kanssa. Kun tuntee, että esimiehen kanssa voi keskustella asiasta kuin asiasta ja tuoda ongelmia esiin, työn tekeminen on mielekästä. Luottamukseen liittyy myös se, että esimies antaa riittävän vapaat kädet työn suorittamiseen, mutta tarpeen vaatiessa vaatii ja patistelee esimerkiksi pitämään aikatauluista kiinni.

Esimiehen tulisi olla reilu. Ainakin tällä hetkellä työssäni tuntuu välillä erikoiselta, että oma esimieheni on ystävystynyt aikanaan toisen työntekijän kanssa, joka on tällä hetkellä hänen alaisensa ja näin ollen minun tiimikollega. Tällä hetkellä kyseinen henkilö on kuitenkin äitiyslomalla, joten sen kummempia ristiriitoja tämä ei ole aiheuttanut. Välillä kuitenkin mietityttää, millaisista asioista nämä henkilöt keskustelevat keskenään ja sivutaanko siinä esimerkiksi muiden tiimiläisten työsuorituksiin liittyviä asioita. Pääasiassa koen kuitenkin, että esimieheni ottaa kaikki alaisensa huomioon, osallistaa meitä tiimiläisiä päätöksenteossa ja ajatuksena on, että tiiminä toimitaan ja yhteen hiileen puhalletaan. Esimieheni on myös hyvin tarkka siitä, että kunnia annetaan sille, kenelle se kuuluu. Esim. johdon raportit lähetetään sen henkilön nimissä, joka raportin on laatinut huolimatta virallisesta raportoitnilinjasta.

Hyvä esimies kuuntelee ja sparrailee. Hänellä on aikaa opastaa ja ohjata. Hän ottaa tosissaan esimerkiksi omat toiveet lisäkoulutuksesta ja mahdollisuuksien mukaan antaa työntekijän itse päättää kehityskohteista.

Omien taitojen kehittymisen kannalta palautteen saaminen on todella tärkeää. Laadukas kehityskeskustelu vuoden alussa on tärkeä tapa motivoida tulevaa vuotta varten. Tämän lisäksi säännölliset kahdenkeskiset keskustelut ja muutenkin sekä positiivinen että rakentava palaute ovat aina tervetulleita. 

Yksi tärkeimmistä asioista työelämässä on mielestäni tiedon jakaminen. Etenkin muutostilanteissa tiedottaminen on äärimmäisen tärkeää.

Vielä en ole omassa työssäni saanut toimia esimiehen kanssa, joka itse omalla käyttäytymisellään kannustaisi esimerkiksi liikkumaan tai syömään terveellisesti. Edellinen esimieheni oli kova tupakkamies, hieman ylipainoinen ja totesi joskus, että "terveelliset ihmiset on ärsyttäviä" (hän ei kylläkään ollut tuolloin esimieheni ja kommenttiin sisältyi sarkasmilataus). Nykyinen esimieheni (nainen) kuittaili joskus tiimi-illanvietossa ruoka- ja juomavalintojani "karppaajien jutuksi". Ja itse kun tiedän, että ruokavalioni on kaukana karppaajan sellaisesta, tuntui vähän kurjalta... Koen kuitenkin itse, että työelämässä esimiestyöllä on suunnattoman paljon tärkeämpi merkitys kuin sillä, että esimiehenä olisi terveellisesti syövä timmimimmi. Ihmisiähän ne esimiehetkin ovat ja tuollaiset kommentithan voivat viestiä esimerkiksi ihmisen omasta tyytymättömyydestä elämään. 

Annika K