Marianne Rytkösen luennolla kävimme läpi tekemiämme haastatteluja kuntatyötekijöistä. Minua jäi häiritsemään se, että jokaisesta työstä piti kauimman kautta hakea jotain terveyden edistämiseen liittyvää. On varmasti ammatteja, jotka vain eivät suoranaisesti vaikuta terveyden edistämiseen. Mutta tarvitseeko niiden? Se palkanlaskujärjestelmän suunnittelija, joka ei päivittäin kahdeksaa tuntia ole vastuussa meidän kaikkien terveydestämme, voi olla vapaa-ajallaan kylän aktiivisin kulttuuririentojen järjestäjä tai paikallisen jalkapalloseuran valmentaja.

Meillä kaikilla on varmasti roolimme terveyden edistämisessä, mutta sen ei välttämättä tarvitse välittyä ansiotyömme kautta. Työ voi olla monella muullakin tapaa merkityksellistä ja työnteolla itsellään voi olla suuri merkitys työntekijälle ja hänen terveydelleen. Mikäli jokainen ammatti ja työtehtävä edistäisi terveyttä, voisimme kaikki varmasti paremmin kuin nyt. Terveyden edistäminen on tärkeää, mutta jokainen toteuttakoon sitä itselleen sopivalla tavalla, ei välttämättä liian kaukaa haetusti työnsä kautta.

Luennon aihe oli tärkeä ja melko tuntematon ennakkoon, oli mukava kuulla päätöksen teon rakenteesta ja terveyden edistämisestä kuntatasolla.

Ringa R