Kurssin viimeisellä luennolla käsiteltiin terveyseroja sekä terveyspolitiikkaa. Kuten moni varmaan olikin jo aiemmin kuullut, niin muun muassa koulutus vaikuttaisi olevan erittäin vahvasti kytköksissä ihmisten terveydentilaan, kuolleisuuteen ja moneen muuhun tekijään. Mielestäni olisi kuitenkin tärkeää pysähtyä pohtimaan, mikä terveyserot todella aiheuttaa.

Itse uskaltaisin väittää, että koulutus, tai mikään muukaan vastaava tekijä, ei suoraan ole terveyserojen aiheuttaja. Sosiaalisen tai taloudellisen aseman pohjalta ei siis tulisi vetää suoraa syy-seuraus-yhteyttä terveyteen. Se, että joku esimerkiksi sairastaa enemmän tai kuolee nuorempana kytkeytyy lopulta hyvin vahvasti (useimmissa tapauksissa) omiin valintoihin. Voisiko siis olla, että terveyserot aiheutuisivatkin pitkälti ihmisten omista valinnoista eli ts. asenteista ja mielipiteistä? Esimerkiksi vyyhti alemman koulutuksen saaneiden huonommasta terveydentilasta alkaa muotoutua jo varsin varhaisessa vaiheessa. Nuori valitsee yläkouluikäisenä, missä hän jatkaa opintojaan. Keskiasteen koulutuksen saatuaan hän valitsee jatkaako opintoja vai ei. Jossain vaiheessa eteen tulevat myös tupakointiin, alkoholiin, liikuntaan ja ruokailutottumuksiin liittyvät valinnat. Lisäksi haluaisin painottaa, että ketään ei ole pakotettu pysymään näissä valinnoissaan. Toki on täysin selvää, että kyse ei ole pelkästä yksilöstä, vaan ympäristön, kulttuurin ja sosiaalisten suhteiden vaikutus valintoihin on aina huomioitava. 

Terveyserojen kaventamiseksi tulisi kuitenkin mielestäni keskittyä nimenomaan yksilön asenteisiin. Sosiaalisella tasolla huomiota voitaisiin kiinnnittää esimerkiksi työpaikoilla vallitsevaan kulttuurin. Itse koulutus tai tulotaso ei tee ihmisestä sairasta. Nämäkin ihmiset on vain saatava välittämään itsestään ja terveydestään. 

- Henna K.