Apteekeilla on mielestäni todella hyvät mahdollisuudet toimia erittäin aktiivisina terveyden edistäjinä. Kuka onkaan parempi ihminen kertomaan terveyden edistämisestä kuin valkea takki päällä liikkuva, selvästi terveyden kanssa tekemisissä oleva, henkilö. Uskottava ympäristö ja uskottava status saa ihmiset uskomaan ja noudattamaan saatua tietoa.

Apteekkien tulisikin mielestäni pystyä tuotteistamaan omat palvelunsa entistä paremmin. Irti tupakasta moniammatillisesti -kurssilla kävi farmaseutti kertomassa oman apteekkinsa toiminnasta tupakasta vieroituksessa, samalla hän kertoi muista palveluista joita heidän apteekissa oli tarjolla. Heidän apteekissa oli mm. tupakasta vieoritusta, astman erityispätevyyspalvelua, lääkehoidon arviointia ja liikuntaryhmiä. Heillä tuotteistaminen oli tehty menestyvästi, joten he edistivät omaa yritystoimintaa ja samalla asiakkaiden terveyttä.

Suurena vaarana tälllaisessa toiminnassa on omien apteekkituotteiden tuputtaminen osallistujille, mikä voi olla toisille poistyöntävä elementti - mutta onhan se hyvä, että esim. tupakastavieroitustuotteet on saatavilla heti tapaamisen jälkeen. Se on tietenkin aina hyvä, että ihminen joutuu maksamaan palvelusta edes nimellisen hinnan - "Nyt kun tästä on maksettu jotain, niin kyllähän se pitää tosissaan yrittää".

Jere A.